Suchá a citlivá pleť
Suchý typ pleti se projevuje nepříjemnými pocity pnutí pokožky, svěděním nebo zarudnutím. Na pokožce se mohou tvořit šupinky a je také náchylnější k tvorbě vrásek. Suchá pleť je více než jiné typy pleti citlivější na vnější vlivy, jako jsou nízké zimní teploty, vítr a sluneční paprsky. Extrémně citlivá pleť má mnohdy sklony k atopii a tvorbě ekzémů.
Jaké jsou příčiny suché pleti
Na vině může být genetika, nezdravý životní styl i nevhodná péče o pokožku. Suchý typ pleti produkuje méně kožního mazu. V důsledku toho nemá pokožka dostatek lipidů, které by v ní zadržovaly vodu.
Sušší a citlivější pleť přichází také s přibývajícími léty. Naše pokožka přestává produkovat dostatečné množství kolagenu a kožního mazu a má tak větší sklon k dehydrataci a kožním problémům. Především v období menopauzy, kdy dochází k poklesu produkce estrogenu, se může naše pleť snadno vysušit.
Jak pečovat o suchou a citlivou pleť
Suchou pleť můžete snadno podráždit nevhodnými kosmetickými produkty. Vybírejte proto kosmetiku bez alkoholu a nepoužívejte peelingy, které by mohly citlivou pleť snadno podráždit a narušit její ochrannou bariéru. Ideální jsou speciální hydratační krémy s kolagenem nebo hydratační séra s kyselinou hyaluronovou. Pokud vás trápí suché a podrážděné oční okolí, vyzkoušejte jemný oční krém. Nezapomeňte také na regenerující noční krém. Jednou za čas můžete použít speciální hydratační masku, která dodá vaší pokožce potřebnou vlhkost.
U suchého typu pleti je třeba dbát na pravidelné čištění. Vyhýbejte se také dlouhému koupání a příliš horké vodě. U výběru kosmetiky si dávejte obzvláště pozor. Jakmile po použití pozorujete jakoukoliv reakci, jako je například zarudnutí, pálení nebo svědění, kosmetiku dále nepoužívejte.
Důležitá je hydratace a správná výživa
Dostatek hydratace je nezbytný v péči o suchou pleť. Každý den byste měli vypít ideálně 2–3 litry tekutin. Dbejte také na dostatečný přísun potřebných živin a vitamínů. Pro zdraví pokožky jsou důležité především vitamíny A, C a E a nenasycené mastné kyseliny.