3200+ spokojených zákazníků

Slovník pojmů

Arganový olej

Arganový olej, někdy také nazývaný jako marocké zlato, je jeden z nejvzácnějších olejů na světě. Je vysoce ceněný pro své hydratační a regenerační účinky. Blahodárně působí na pleť, vlasy i nehty.

V kosmetických přípravcích chrání pleť proti stárnutí, napomáhá vyhlazování vrásek, hydratuje a vyživuje suchou pokožku, léčí akné, ekzémy a jiné kožní potíže. Příznivě působí i na obočí, které prodlužuje a zahušťuje.

Arganový olej navrací vlasům přirozenou vitalitu a lesk. Nehty a nehtové lůžko vyživuje a posiluje lámavé a roztřepené nehty.

Argireline

Argireline je druh peptidu, který je svým účinkem podobný botoxu. Používá se především v anti-aging kosmetice. Tento peptid snižuje kontrakci mimických svalů, napíná kůži a vyhlazuje jemné linky i hluboké vrásky. Na rozdíl od botulotoxinu účinkuje pouze několik hodin, takže se nemusíte bát, že ztratíte obličejovou mimiku.

Beta-karoten

Beta-karoten je důležitým zdrojem vitamínu A. Patří také k významným antioxidantům, který chrání naše tělo před volnými radikály a zvyšuje tak obranyschopnost organismu.

Je typický svou oranžovou barvou. Najdeme ho především v ovoci a zelenině, jako je například mrkev, paprika, rajče, špenát a petržel. Nachází se i v hovězích játrech.

V kosmetice se hojně používá v opalovacích krémech, jelikož pomáhá připravit pokožku na sluneční záření a prodlužuje délku opálení. Beta-karoten je často jednou ze složek různých druhů krémů, make-upu, vlasových kondicionérů nebo šamponů.

Biotin

Biotin, neboli vitamín H, je ve vodě rozpustný vitamín. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a je nezbytný pro metabolismus tuků a tvorbu glukózy v játrech. Podílí se na metabolismu téměř všech buněk v našem těle. Je známý svými příznivými účinky na pokožku, vlasy a nehty.

Biotin najdeme ve žloutcích, hovězím mase, rybách, sóji, mléku, játrech nebo ledvinkách.

Ceramidy

Ceramidy jsou molekuly lipidů, které jsou přirozenou součástí buněčných membrán v lidském těle. Tvoří polovinu naší kožní bariéry, kde chrání pokožku před vysušením a vnějšími vlivy. Bez ceramidů by byla naše pleť suchá, svědivá a podrážděná.

V kosmetice se ceramidy používají především v krémech a sérech, které jsou určeny pro suchou a citlivou pleť nebo v produktech proti ekzému a lupénce. Dále je hojně najdeme v anti-aging kosmetice, jelikož hydratují pleť a zabraňují tak tvorbě vrásek a stárnutí pokožky.

Defensil

Defensil obnovuje přirozenou ochrannou bariéru pokožky, regeneruje ji a dokáže zmírnit veškeré projevy spojené s citlivou pletí, jako je zarudnutí, zčervenání nebo svědění. Defensil likviduje zánětlivé procesy již v zárodku a zmírňuje projevy alergických reakcí nebo otoků po bodnutí hmyzem.

V kosmetice se používá v produktech, které jsou určené pro suchou a citlivou pleť. Poradí si i s atopickým ekzémem nebo kuperózou.

Dermatologicky testováno

Označení „Dermatologicky testováno“ najdeme nejčastěji na etiketách kosmetických produktů nebo pracích a čisticích prostředků.

Veškerá kosmetika musí být ze zákona vždy dermatologicky testována, než je uvedena na trh. Důvodem je přímý kontakt s pokožkou, vlasy a nehty. Dermatologické testy testují hlavně kožní dráždivost.

Každá kosmetická receptura prochází určitým vývojem. Během tohoto vývoje je každá složka testována zvlášť. Poté se nejprve posuzuje zdravotní bezpečnost celé receptury, a pokud je vše v pořádku, putuje na další testování v klinické laboratoři. V další fázi už přichází na řadu testování produktu na dobrovolnících. Pozorují se především reakce, jako je zčervenání, svědění nebo jiné podráždění pokožky.

D-panthenol (Provitamín B5)

D-panthenol je látka, která se vyskytuje ve všech tkáních našeho těla a také se účastní metabolismu všech živin v těle. Je tedy prakticky nenahraditelná. Urychluje hojení ran a používá se při léčbě akné.

V potravinách D-panthenol najdeme v játrech, mléku, vejcích nebo kvasnicích.

V kosmetice patří mezi nejvyužívanější vitamíny především pro své hydratační, regenerační a uklidňující účinky. D-panthenol najdeme v krémech po opalování, vlasových kondicionérech, šamponech i sérech na řasy.

Extrakt z Pashminy

Pašmína je starý perský název pro vlnu a jedná se o ušlechtilou formu kašmíru. Kašmír je nejjemnější vlákno kašmírské kozy, která žije ve vysokých výškách v Asii, Indii a Tibetu, kde musí odolávat velmi nízkým teplotám. Tato vlákna obsahují bílkoviny, které příznivě působí na pleť. V kosmetice se extrakt z Pashminy používá pro jeho regenerační a hydratační účinky. Extrakt dodává pleti hebkost, pružnost a výživu.

Hyanify

Hyanify je exopolysacharid, který se získává biotechnologicky z mořské řasy Čepelatky prstnaté. Tato řasa podporuje obnovu tkání a aktivuje buněčný metabolismus. Hyanify stimuluje produkci kyseliny hyaluronové, která pokožku hydratuje a vyhlazuje, proto je velmi účinnou látkou v boji proti vráskám a stárnutí pleti.

Hydratační sérum

Hydratační sérum na pleť má na rozdíl od klasických pleťových krémů tekutější konzistenci a obsahuje vysokou koncentraci aktivních látek, vitamínů a živin. Účinek na pleť je tak mnohonásobně vyšší. Pleťová séra mají lehké složení, snadno se roztírají a rychle se vstřebávají do pokožky.

Sérum se většinou používá v případě konkrétních problémů pleti, ale využít jej můžeme také pro každodenní péči.

Jojobový olej

Olej, který ve skutečnosti není olejem. Získává se lisováním bílých jadérek jojoby čínské. Ta se pěstuje převážně v Mexiku, Austrálii, Arizoně nebo Peru. Z čistě chemického hlediska se jedná o vosk, nikoliv o olej. Jojobový olej používali indiáni odpradávna k hojení jizev a vyhlazení pleti.

Je vhodný pro jakýkoliv typ pokožky, ale nejčastěji ho najdeme v produktech, které jsou určené pro suchý typ pleti. Jojobový olej účinně hydratuje, zklidňuje a regeneruje pokožku.

Své využití našel také ve vlasové kosmetice. Vlasům dodává hebkost a přirozený lesk.

Kinetin

Kinetin aktivně zpomaluje proces biochemického stárnutí buněk a zajišťuje dlouhodobý mladistvý vzhled. Chrání pokožku před volnými radikály a dodává pleti intenzivní vlhkost. Má antioxidační účinky a zmírňuje veškeré projevy stárnutí pleti.

Kolagen

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, kterou si naše tělo vytváří samo. Je základním stavebním kamenem pojivových tkání. Najít ho můžeme v kloubech, chrupavkách, zubech, pokožce i kostech. Dostatek kolagenu v těle udržuje naši pokožku mladistvou a zajišťuje nám bezbolestný pohyb.

S věkem produkce kolagenu klesá, proto jsou tak oblíbené doplňky stravy, kolagenová séra a krémy s kolagenem. Jeho nedostatek se projevuje například bolestí kloubů, ztuhlými šlachami nebo tvorbou vrásek.

Kyselina citronová

Kyselina citronová, neboli Citrid Acid, je přírodní kyselina, kterou můžeme najít v citrusových plodech. Využívá se v potravinářství, kosmetickém průmyslu a přidává se také do čisticích prostředků.

Kyselina citronová má antibakteriální vlastnosti a slouží i jako konzervant, který zabraňuje růstu bakterií v produktech a prodlužuje jejich trvanlivost. Oblíbená je i pro svou typickou vůni.

V kosmetice se používá na úpravu pH výrobku. Setkat se s ní můžeme i v anti-aging produktech nebo peelingu, kde podporuje obnovu svrchní části pokožky. Pleť čistí, zpevňuje a zesvětluje pigmentové skvrny.

Kyselina glykolová

Kyselina glykolová, neboli Glycolic Acid, je ovocná kyselina, kterou nalezneme například v melounech, ananasech nebo hroznech. V kosmetice patří k nejoblíbenějším kyselinám, protože díky svým malým molekulám proniká velmi snadno do kůže.

Má široký záběr použití. Najdeme ji především v anti-aging produktech, jelikož podporuje obnovu pleti, stahuje póry, stimuluje tvorbu kolagenu a vyhlazuje jizvy a vrásky. Je účinným bojovníkem proti akné a je také oblíbenou složkou peelingů.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová se stala jednou z nejoblíbenějších látek v kosmetickém průmyslu. V našem těle se vyskytuje přirozeně. Najdeme ji nejvíce v kůži, šlachách, svalech a kloubech. V naší pokožce zajišťuje hydrataci, urychluje hojivé procesy a tkáňovou regeneraci.

Produkce kyseliny hyaluronové začíná klesat kolem 25. roku našeho života. Proto se v tomto období začínají objevovat první známky stárnutí.

Existují dva základní typy kyseliny hyaluronovou:

Vysokomolekulární kyselina hyaluronová

Její účinky jsou o něco slabší, jelikož má minimální schopnost proniknout do hlubších vrstev pokožky. Pleť hydratuje na povrchu, kde redukuje jemné vrásky.

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová

Proniká i do hlubších vrstev pokožky, kde stimuluje vlastní produkci kyseliny hyaluronové a hydratuje pleť do hloubky. Vyhlazuje hluboké vrásky a pleť viditelně zpevňuje.

Kyselina jablečná

Kyselina jablečná, neboli Malic Acid, se přirozeně vyskytuje v potravinách. Je typická svou kyselou chutí. Nejvíce ji najdeme například v zelených jablkách nebo nezralém ovoci. Postupným zráním plodu se přeměňuje na kyselinu mléčnou.

Má antioxidační a protizánětlivé účinky. Setkat se s ní můžeme nejčastěji v anti-aging kosmetice, jelikož stimuluje tvorbu kolagenu a hydratuje pokožku. Využívá se také k vyrovnání pH produktu. Kyselina jablečná podporuje buněčnou výměnu pokožky, proto ji často najdeme jako jednu ze složek peelingů.

Kyselina mléčná

Kyselina mléčná, neboli Lactic Acid, se používá jako jemný exfoliátor. Pomáhá odstraňovat odumřelé buňky, podporuje regeneraci pokožky a bojuje proti pigmentovým skvrnám. Je přirozenou součástí ochranného pláště naší pokožky, proto ji naše tělo dobře snáší.

Kyselina mléčná slouží k úpravě pH produktů. V šamponech zvyšuje lesk vlasů a odstraňuje lupy. Používá se také v hydratačních krémech, sérech nebo čisticích gelech. Je velmi šetrnou alternativou peelingu. Účinně vyhlazuje pleť, dodává jí výživu a redukuje projevy stárnutí.

Oftalmologicky testováno

Označení „Oftalmologicky testováno“ najdeme na výrobcích, které přicházejí při aplikaci do styku s citlivým očním okolím. Nejčastěji se jedná o oční krémy a dekorativní kosmetiku. Tento štítek znamená, že výrobek prošel přísným testováním pod dohledem očních lékařů.

Olej z černého moře (Black Sea Rod Oil)

Olej z černého moře je získávaný z karibského korálu Trsovníku lékařského. Black Sea Rod Oil prodlužuje růstovou fázi chloupků, proto se stal oblíbenou ingrediencí v kosmetickém průmyslu. Lidské tělo navíc tuto bioaktivní látku velmi snadno vstřebává.

Olej najdeme především v růstových sérech na řasy, jelikož přirozeně prodlužuje anagenní (růstovou) fázi růstu řas. Kořínky řas účinně stimuluje a zabraňuje jejich vypadávání. Zároveň je posiluje a vyživuje.

Olivový olej

Olivový olej se hojně používá v gastronomii a ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Už staří Řekové se olejem potírali a považovali jej za posvátný. V kosmetice je oslavovaný především pro své hydratační, regenerační a vyživující účinky.

Setkat se s ním můžeme v kosmetice na vlasy, nehty i pokožku. Je velmi vhodný pro suchou a citlivou pleť, jelikož má zklidňující a zjemňující schopnosti.

Peptid-komplex

Peptidy se v naší pokožce vyskytují přirozeně, tím pádem je naše tělo dobře snáší. Podporují tvorbu kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. Tedy všech látek, které zachovávají mladistvou pleť.

Kosmetika s peptidy je velmi oblíbená. Peptid-komplex se přidává hlavně do anti-aging kosmetiky, jelikož pomáhá vyhlazovat vrásky a redukuje vznik vrásek nových. Zároveň pokožku hydratuje a zvláčňuje.

Je také oblíbenou složkou sér na růst řas. Řasy intenzivně vyživuje, posiluje a zpomaluje proces jejich stárnutí. Zabraňuje tak jejich vypadávání a řasy pak vypadají o poznání zdravěji.

Resistem

Resistem je extrakt z kmenových buněk rostliny Koulenky srdcolisté, která je silným antioxidantem, má regenerační účinky a podporuje obranný systém pokožky. Resistem se používá v anti-aging kosmetice, kde má vyhlazující a zjemňující účinky. Krémy a séra s Resistemem pokožku zklidňují a účinně bojují proti vráskám a jiným známkám stárnutí.

Snap-8

Peptidy jsou přirozenou součástí naší pokožky, proto nevyvolávají žádné nežádoucí účinky, jako jsou alergie nebo vyrážky. Snap-8 představuje nejnovější generaci silných peptidů, která bojuje proti známkám stárnutí. Jde o šetrnější a netoxickou alternativu botulotoxinu. Snap-8 viditelně snižuje hloubku mimických vrásek a také brání svalovým kontrakcím, čímž dokáže redukovat tvorbu nových vrásek.

Sójový olej

Sójový olej získáváme lisováním semen rostliny Sója luštinatá. Tento olej se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu E, lecitinu a esenciálních aminokyselin. Setkat se s ním můžeme v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Sójový olej zklidňuje, zjemňuje a vyhlazuje pokožku. Má antioxidační a regenerační účinky. Proto se hodí pro suchou a zralou pleť.

SPF

S označením SPF se můžeme nejčastěji setkat na etiketách opalovacích kosmetických přípravků. Hodnota SPF (Sun Protection Factor) znamená míru schopnosti zachycení a pohlcení slunečního záření. Výrobky s ochranným faktorem bychom měli používat celoročně, jelikož slábne ozonová vrstva, která škodlivé záření pohlcuje. Naše pokožka tak potřebuje čím dál více chránit.

V zimě bychom měli používat kosmetické přípravky s nižším ochranným faktorem, přes léto zase s vyšším. Pleťové krémy s SPF chrání naši pokožku před spálením, předchází vzniku pigmentových skvrn a fungují také jako prevence rakoviny kůže.

Sympeptide xlash (lipo-oligopeptid)

Sympeptide xlash je lipo-oligopeptid, který podporuje přirozený růst řas. Sérum na řasy s lipo-oligopeptidy posilují řasy, zpevňují je a dodávají jim hustotu. Peptidy stimulují tvorbu keratinu, který je jednou z hlavních složek našich vlasů a řas. Keratin je protein, který je zodpovědný za kvalitu, růst a pevnost našich vlasů a řas.

UV faktor

Kosmetika s UV faktorem chrání naši pokožku před slunečními paprsky. Používání kosmetiky s UV filtry je důležité pro udržení mladistvé a zdravé pleti. Nedostatek ochrany před slunečním zářením způsobuje vznik pigmentových skvrn, celkové stárnutí pleti a zarudnutí pokožky. Ochranné krémy musí obsahovat správný poměr UVA a UVB filtrů a používají se celoročně.

Vitamín A

V kosmetickém průmyslu se můžeme častěji setkat s názvem Retinol, což je molekula vitamínu A. Vitamín A může být rostlinného nebo živočišného původu, ale vyrobit se dá i synteticky. Najdeme ho v rajčatech, špenátu a meruňkách. Ze živočišných zdrojů můžeme využít maso, mléčné výrobky nebo játra.

Retinol zpomaluje projevy stárnutí pokožky, proto je velmi oblíbenou ingrediencí anti-aging kosmetiky. Zároveň pomáhá pleť hydratovat a regenerovat. Je také oblíbenou surovinou v krémech po opalování, jelikož urychluje hojení pokožky.

Vitamin E

Vitamín E je nejdůležitějším antioxidantem v těle. Chrání buňky před volnými radikály, oxidačním stresem a zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. Naše tělo si ho neumí vytvořit samo, proto ho musíme přijímat v potravě.

Vitamín E najdeme v másle, mléku, rostlinných olejích, sóji nebo oříšcích.

V kosmetickém průmyslu se používá ve všech přípravcích, které obsahují oleje, jelikož brání jejich žluknutí. Vitamín E má vysoké regenerační účinky, omlazuje pokožku a působí protizánětlivě.

Sledujte nás na Instagramu

Co hledáte?

Váš košík