4200+ spokojených zákazníků

Bojujete s atopickým ekzémem? Víme, co vám může pomoci

Bojujete s atopickým ekzémem? Víme, co vám může pomoci

Náhlé záchvatovité svědění, zarudnutí, suchá pokožka, otok, mokvání – to jsou nejčastější příznaky atopického ekzému, který patří k silně svědivým zánětlivým onemocněním kůže. V České republice se toto nepříjemné onemocnění týká zhruba 15 až 20 % lidí, nejčastěji postihuje děti, ale není výjimkou, že se s atopickým ekzémem potýkají i dospělí. 

Atopický ekzém obvykle začíná v dětství a v některých případech přetrvává až do dospělosti. Příčina atopického ekzému není zcela objasněna, vědci se však domnívají, že je toto onemocnění způsobeno hyperaktivním imunitním systémem. U atopického ekzému se střídají období klidu a výrazných projevů nemoci. Příznaky se nejčastěji objevují ve chvíli, kdy je pokožka vystavena vnějším dráždivým látkám, které způsobí přehnanou reakci imunitního systému, může se jednat například o cigaretový kouř, alergeny v podobě pylů, plísní nebo roztočů či stres. 

Příznaky ekzému zhoršují kvalitu života 

Jak už jsme nastínili v úvodu, mezi projevy atopického ekzému patří intenzivní svědění, červené nebo hnědošedé skvrny, malé, vystouplé hrbolky, šupinatá kůže, bolavá kůže a otok, řadě lidí se potíže zhoršují během noci, což může vést k problémům se spánkem. Ekzém kromě potíží se spánkem může způsobovat i další komplikace, například kožní infekci nebo další typy ekzémů, případně může vést k rozvoji astmatu nebo senné rýmy, především u dětí mladších 12 let. 

Protizánětlivé krémy s kortikoidy pomáhají, ale…

Atopický ekzém se nejčastěji léči pomocí protizánětlivých krémů, které však v mnoha případech obsahují kortikoidy. Výhodou kortikoidů při léčbě ekzému je, že mají silný protizánětlivý a protialergický účinek a rychle ulevují od nepříjemných příznaků. Podle odborníků by se však měly používat co nejkratší dobu, při delším používání jsou totiž spojeny s řadou nežádoucích účinků, jedná se například o sníženou imunitu, migrény, závratně nebo zvýšenou chuť k jídlu související se zvýšeným rizikem obezity. Po vysazení kortikoidů se navíc potíže často vracejí.

Alternativní léčba atopického ekzému 

Od příznaků atopického ekzému může ulevit i alternativní léčba, některým pacientům se například osvědčila akupunktura, aromaterapie nebo relaxační techniky v podobě meditace a jógy. Kvůli potenciálním vedlejším účinkům je však vždy na místě poradit se o možnostech alternativní léčby se svým lékařem. 

Balzám Praesidiol® Revival Skin Balm: Ulevuje od příznaků bez vedlejších účinků

Dalším osvědčeným prostředkem, jak bojovat s atopickým ekzémem, lupénkou nebo suchou kůží, je balzám Praesidiol® Revival Skin Balm, který je speciálně vyvinutý pro potřeby pokožky s atopickým ekzémem. Balzám, jenž je vyrobený v Německu, obsahuje účinné přírodní látky v podobě kyseliny salicylové, rostlinných olejů a oleje z černého kmínu. Tyto složky jsou ceněné pro své prokazatelné příznivé účinky na stav pokožky. Balzám neobsahuje kortikoidy ani parfemaci, je vhodný ke každodennímu používání a není spojený s nežádoucími vedlejšími účinky.

 Dozvědět se více

 

Sledujte nás na Instagramu

Co hledáte?

Váš košík